Forskning

Norra sjukvårdsregionens ALF-medel uppgår årligen till ca 300 miljoner kronor.
Av dessa fördelas cirka en tredjedel till grundutbildning av läkare, och två tredjedelar till kliniskt inriktad forskning.
De medel som öronmärks för klinisk forskning fördelas sedan vidare till en rad olika forskningsprojekt, strategiska satsningar, ALF-finansierade karriärtjänster och infrastrukturer som alla ska bidra till utveckling av hälso- och sjukvården.

Läs mer om vilka utlysningar som är aktuella just nu!

En stor del av dessa medel (ca en fjärdedel) fördelas ut i form av så kallade bas ALF-medel. I Region Västerbotten, fördelas medlen ut till de enheter som har status som akademiska- eller universitetssjukvårdsenheter. Respektive enhet fördelar därefter medel till forskare efter beviljad ansökan. I övriga tre regioner fördelas medlen centralt, efter ansökan från forskare inom akademiska- och universitetssjukvårdsenheter inom respektive region.
Bas ALF är den del av forskningsmedlen som ska utgöra en bas-finansiering för klinisk forskning vid respektive sjukvårdsenhet.

Tilldelningen av bas ALF-medel baseras på forskningsproduktion de senaste tre åren och utifrån en specifik fördelningsmodell. Från och med budgetåret 2024 sker förändringar i fördelningsmodellen.

Läs mer om fördelningsmodellen här

Till största del utlyses sedan bas-ALF medlen i form av 1-åriga projektanslag, men en viss andel kan även användas till strategiska satsningar och infrastruktur inom enheten.

Läs mer om bas ALF-projektmedel här

Sidan uppdaterades: 2024-09-25