Handledarutbildning


I ALF-avtalet definieras att läkarstudenternas kliniska handledare inom universitetssjukvården ska uppfylla de krav på pedagogisk utbildning som definieras av läkarutbildningen.
Det är viktigt att de kliniska handledarna är väl förtrogna med de undervisnings- och återkopplingsmetoder som används inom läkarutbildningen och de regelverk som styr universitetsutbildningen.

Ansvaret för det pedagogiska upplägget av läkarprogrammet är vid Umeå universitet delegerat till Programrådet för läkarprogrammet (PRL). Det innebär att det är PRL som definierar kraven på de kliniska handledarna.

Under regionaliseringen av läkarprogrammet har det funnits kortare och längre handledarutbildningar riktade till specialister och ST-läkare. Nu i och med införandet av Läkarprogrammet 360 hp införs också EPA som bedömnings- och återkopplingsmodell för den kliniska praktiken, dvs det verksamhetsintegrerade lärandet. Kliniska handledare definieras här som Läkare, Sjuksköterskor eller annan klinisk personal som handleder läkarstudenter i patientnära arbete.

Krav på kliniska handledare för läkarstudenter under verksamhetsintegrerat lärande

De kliniska handledare som genomgått UPL-kursen ”ATT HANDLEDA I KLINISK UTBILDNING” som gavs i anslutning till regionaliseringen av läkarprogrammet 2011-2016 eller vid senare inbjudna tillfällen alternativt inom sin ST-utbildning haft dagen ”Att handleda i klinisk praktik” (i Västerbottens LEKA-program sedan 2013, i RJH motsvarande dag i kursen ”Handledarutbildning för ST-läkare och specialister” fr o m 2018) behöver bara komplettera med Introduktion av EPA-konceptet. Samma sak gäller personal som genomgått 7.5 hp utbildningar eller mer om klinisk handledning, exempelvis Stepping-Stone inom Region Stockholm.

Den kliniska handledarutbildningen ska ha fokuserat på grundutbildningsstudenternas behov och innehålla något om aktuell pedagogik på läkarprogrammet. Utbildning för handledning av AT/BT/ST-läkare anses inte uppfylla detta.

I region Västernorrland och Norrbotten planeras för närvarande tillägg av dagen ”Att handleda i klinisk praktik” till befintlig handledarkurs för AT/BT/ST-handledare under 2024-2025.

Introduktion av EPA finns tillgängligt på Umeå universitets programgemensamma canvas-sajt.

Länk till introduktion av EPA

Övriga ska från höstterminen 2024 genomgå den digitala handledarutbildning som tillhandahålls från Medicinsk fakulteten samt ha genomfört en uppföljande fysisk yrkesspecifik (1 dag). Dessa kommer med stor sannolikhet att fortsätta erbjudas inom ramen för respektive regions kurser för AT/BT/ST-handledare men vid behov arrangeras för specialister som inte gjort sin ST i de fyra norra regionerna.

Länk till digital handledarutbildning

Kontakt

För frågor gällande innehåll i den digitala handledarutbildningen kontakta: Johan Edqvist

Sidan uppdaterades: 2024-09-02