ALF investeringsmedel för forskningsinfrastruktur

ALF-kommittén avsätter årligen upp till totalt 3 miljoner kronor för inköp, etablering eller uppgradering/vidareutveckling av forskningsinfrastruktur.
Utlysningen avser inte löpande driftsmedel till befintlig eller nyetablerad infrastruktur.

Med forskningsinfrastruktur menas utrustning, installation, datalagring, kunskapssamling, virtuell eller annan specifik resurs med tillhörande särskild personell kompetens, som är efterfrågad och nödvändig för att bedriva forskning av hög kvalitet.

Medlen kan användas till:

  • Inköp av utrustning som kan nyttjas av flera forskargrupper och som är efterfrågad och nödvändig för att kunna bedriva forskning av hög kvalitet
  • Kostnader i samband med etablering av ny forskningsinfrastruktur
  • Kostnader i samband med uppgradering/vidareutveckling av befintlig forskningsinfrastruktur
  • Kostnader för forskningsstödjande personal som är efterfrågad och nödvändig för driften av infrastrukturen

ALF-medlen kan maximalt bekosta upp till 50 procent av infrastrukturens faktiska kostnader. Vid inköp av utrustning avses faktiskt inköpspris. Om garanti-/serviceavtal (max 1 år) ingår i köpeavtalet, får den kostnaden räknas in i det totala inköpspriset som upp till hälften kan bekostas med ALF-medel.

I normalfallet prioriteras inte forskningsinfrastruktur som betraktas som basutrustning för klinisk forskning.

Notera att dessa medel inte kan användas för löpande drift och tillhandahållande av infrastrukturen (exempelvis lönekostnader för drift, serviceavtal etc.)

Investeringar

För att bli betraktat som investering ska kostnaden för forskningsinfrastruktur överstiga två prisbasbelopp samt för fysisk utrustning ha en avskrivningstid på 3-8 år.

För att vara behörig att ansöka om ALF investeringsmedel för forskningsinfrastruktur ska följande krav vara uppfyllda:

  • Huvudsökande ska ha avlagt doktorsexamen och vara projektledare i forskningsprojekt som baseras på infrastrukturen
  • Huvudsökande ska vid ansökningstidens utgång antingen
    A) inneha en tillsvidareanställning inom något av Regionlandstingen i Norra sjukvårdsregionen på minst 50 procent av heltid vid akademisk sjukvårdsenhet eller universitetssjukvårdsenhet (fastställd av Norrlands universitetssjukvårdsstyrelse)
    eller
    B) inneha en tillsvidareanställning som lärare vid Umeå universitets medicinska fakultet på minst 50 procent av heltid där anställningen i någon form har klinisk koppling som innebär tjänstgöring vid akademisk sjukvårdsenhet eller universitetssjukvårdsenhet (fastställd av Norrlands universitetssjukvårdsstyrelse) med en omfattning om i genomsnitt minst 6,5 timme/vecka.
  • Huvudsökande ska vara verksam i forskning med anknytning till medicinska fakulteten vid Umeå Universitet. Med anknytning avses att huvuddelen av sökandes forskning är placerad vid medicinska fakulteten Umeå universitet.

För fullständiga behörighetskrav se utlysningstext i Researchweb under fliken ”aktuella utlysningar”. Utlysningstexten finns tillgänglig under aktuell utlysningsperiod varje år.

Vid frågor om ekonomi och upphandling av fysisk utrustning kontakta:
Andreas Götheson, ekonomicontroller

Vid frågor om ekonomi och redovisning avseende annat än fysisk utrustning kontakta:
Elin Nyberg, ekonomicontroller

Sidan uppdaterades: 2024-05-30