Inom ALF Norra sjukvårdsregionen delfinansieras strategiskt viktiga satsningar och verksamheter i syfte att skapa gynnsamma förutsättningar för starka forskningsmiljöer.
Forum Norr utvecklar och erbjuder stöd för klinisk forskning och samordnar norra Sveriges kapacitet att genomföra regionala, nationella och internationella kliniska studier. Man erbjuder också utbildningar inom Good Clinical Practice (GCP), statistik och juridik för forskare. Forum Norr är regional nod inom Kliniska Studier Sverige – ett nationell samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet.
Registercentrum Norr verkar för utveckling av befintliga och nya kvalitetsregister. Deras huvudsakliga uppdrag är att skapa synergieffekter i samarbetet mellan register, erbjuda teknisk drift, göra statistiska analyser, ge stöd till kliniskt förbättringsarbete med hjälp av registerdata samt medverka till att registerdata blir användbara för olika användare. De erbjuder också statistikstöd för forskare.
Biobanken Norr erbjuder service till forskare med olika forskningshuvudmän (såväl universitet som regioner) genom att bistå med rådgivning inför etikansökan och vid upprättande av avtal enligt biobankslagen. Biobanken norr tillhandahåller även operativ service under hela provinsamlingsprocessen, från studieintegrering via provhantering och förvaring, till uttag av prov.
Medicinska Biblioteket är en avdelning inom Umeå universitetsbibliotek som ger medicinsk biblioteksservice främst inom ämnesområdena medicin, odontologi, omvårdnad, sjukgymnastik och arbetsterapi. Medicinska bibliotekets verksamhet omfattar mediaförsörjning, forskar- och lärandestöd samt stöd till personal vid Norrlands universitetssjukhus.
Umeå Centre for Comparative Biology (UCCB) är specialister på djurförsöksfrågor och kan ge service och vägledning i djurförsöksfrågor till forskare, doktorander och andra anställda. Utrustat med klinisk analysapparatur såsom MR, PET/CT, IVIS och ultraljudsutrustning, samt utrustning som möjliggör analyser av olika metabola tillstånd ges forskare möjlighet att studera sjukdomsprocesser och effekter av behandlingar i en kontrollerad och väldefinierad miljö.
Kliniskt forskningscentrum (KFC) vid Norrlands universitetssjukhus är en gemensam resurs för region och universitet för patientnära klinisk forskning. KFC kan ge stöd från idé till avslutad studie och erbjuder allt från lokaler, utrustning och GCP-utbildade forskningssjuksköterskor till studiestöd vid ansökningar, projektplanering, monitorering och slutrapportering.
Medicinsk teknik, forskning och utveckling (MT-FoU) erbjuder utvecklings- och forskningsstöd på det medicintekniska området. Projekten går ofta ut på att utveckla elektronik, mekanik och programvaror för att mäta och analysera fysiologiska signaler. MT-FoU har också ett nära samarbete med Innovationsslussen och Uminova Innovation för att hjälpa till med att kommersialisera idéer som kommer ur vården.
Infrastrukturer, Medicinska fakulteten vid Umeå universitet
Medicinska fakulteten vid Umeå universitet har listat infrastrukturer tillgängliga för forskning:
Infrastrukturer (umu.se)
Sidan uppdaterades: 2024-11-15