Nationellt ALF-avtal


Det nuvarande nationella ALF-avtalet gäller sedan 1 januari 2015 och är ett avtal mellan staten och vissa regioner om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

I avtalet införs begreppet universitetssjukvård som enligt ALF definieras som de delar av hälso- och sjukvården där klinisk forskning och utbildning liksom kunskapstillämpning och kunskapsspridning är en lika stor del av kärnverksamheten som hälso- och sjukvården i sig. Universitetssjukvården ställer därför särskilda krav på organisationsutformning, vetenskapligt ledarskap, infrastruktur och finansiering.

Enligt det nationella ALF-avtalet ska universitetssjukvården utvärderas vart fjärde år vilket genomförs parallellt av Socialstyrelsen och Vetenskapsrådet. Socialstyrelsens uppdrag är att utvärdera hur väl universitetssjukvården lever upp till fastställda miniminivåer för universitetssjukvård medan Vetenskapsrådets uppdrag är att utvärdera den kliniska forskningens kvalitet.

Utfallet av Vetenskapsrådets utvärdering ligger till grund för fördelning av de 20 procent av ALF-ersättningen som avsätts för klinisk forskning. Dessa medel ska fördelas på basis av forskningens kvalitet enligt den resursfördelningsmodell som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram.

Vetenskapsrådets utvärdering av forskningens kvalitet i ALF-regionerna (vr.se)

Sidan uppdaterades: 2024-06-13