Utbildning

Vårdgivare som ger verksamhetsförlagd utbildning till läkarstudenter ersätts med ALF-medel och det regleras i ett avtal mellan regioner och staten.

Alla vårdgivare som medverkar i läkarprogrammets undervisning tar del av ALF-medel som fördelas genom ett regionalt ALF-avtal för norra sjukvårdsregionen. Det gör det möjligt för studenter på läkarprogrammet att få sin verksamhetsförlagda utbildning på norra regionens alla sjukhus och hälsocentraler.

I norra sjukvårdsregionen finns studenter i Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Norrbotten. Fördelningen av platser regleras i ett avtal om läkarutbildning på fyra orter (Sundsvall, Sunderbyn, Umeå och Östersund).

ALF-medlen är en ekonomisk kompensation för att verksamheten tar emot studenter för klinisk praktik. Syftet med dessa medel är att stärka miljön för lärande för läkarprogrammets studenter. De ska bekosta det som är avtalade krav för att få bedriva läkarutbildning, bland annat:

  • tillgång till klinisk handledning av handledare med adekvat handledarutbildning
  • lokaler för undervisningsverksamheten (till exempel undersökningsrum där handledare och student gemensamt kan träffa och undersöka patienter)
  • arbetsplats på kliniken där studenter kan dokumentera i enlighet med gällande sekretesslagstiftning, uppehållsrum, undervisningslokaler med mera).

Läkarprogrammets upplägg:

Läkarprogrammet vid Umeå universitet börjar med fem terminers undervisning i Umeå och innefattar den prekliniska och klinikförberedande delen av undervisningen sker sedan på fyra studieorter där terminerna 6-9 och 11-12 har verksamhetsförlagd utbildning, och termin 10 är ett självständigt vetenskapligt arbete (examensarbete).

Drift och utveckling av läkarprogrammet leds av programrådet för läkarprogrammet. Det är den rådgivande nämnd som bland annat har delegation på att besluta om innehållet i läkarprogrammet. Nämnden består av elva lärarrepresentanter, tre representanter från Umeå medicinska studentkår, en representant för regionerna samt en handläggare.

Läkarprogrammet har stöd av Medicinska fakultetens kansli med flertalet administratörsfunktioner som huvudsakligen finns på Norrlands universitetssjukhus. Det finns också administratörer på respektive studieort samt på campus där studenterna befinner sig den första delen av läkarprogrammet.

Sidan uppdaterades: 2024-06-18