Regionalt ALF-avtal


I det regionala ALF-avtalet konkretiseras samverkan mellan Umeå universitet och Region Västerbotten. Denna samverkan omfattar även regionerna Norrbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland genom hängavtal.


Det är i det regionala ALF-avtalet mellan Umeå universitet och Region Västerbotten som samarbetet om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården regleras.

I avtalet tydliggörs principerna för hur samarbetet ska ske och på vilken nivå i ledningsstrukturen, det vill säga hur samverkan ska ske och hur den ska organiseras.

Genom avtalet är parterna överens om att de ska fördjupa och vidga sin samverkan viktiga framtidsfrågor som på ett övergripande plan handlar om vård och hälsa.

Regionalt avtal om samverkan

Hängavtal till regionalt avtal om samverkan

Regionalt avtal om läkarutbildning på fyra orter

Läkarutbildningen är inte begränsad till Norrlands Universitetssjukhus utan bedrivs i hela norra sjukvårdsregionen. Den regionaliserade läkarutbildningen gör det möjligt för studenter på läkarprogrammet att få sin verksamhetsförlagda utbildning på norra regionens alla sjukhus och hälsocentraler.

I norra sjukvårdsregionen finns studenter i Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Norrbotten. Fördelningen av platser regleras i ett avtal om läkarutbildning på fyra orter (Sundsvall, Sunderbyn, Umeå och Östersund).


Detta hängavtal syftar till att fastställa ramarna för samarbetet mellan parterna och därmed hanteringen av ALF-ersättningen – en ersättning som i viss omfattning kommer att finansiera parternas kostnader för den verksamhetsintegrerade delen av läkarutbildningen och klinisk forskning.

Läs mer om den regionaliserade läkarutbildningen här

Sidan uppdaterades: 2024-06-05